Clippings

Sokong wujud Akta Bahan Khayalan

31

KUALA LUMPUR 6 Jan. – Akta Bahan Khayalan perlu diwujudkan demi mengatasi masalah penyalahgunaan bahan-bahan tertentu untuk menjadi khayal.

Naib Pengerusi Kanan yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF), Tan Sri Lee Lam Thye berkata, setakat ini tiada peruntukan yang membolehkan Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) menahan mereka yang menyalahgunakan bahan-bahan itu.

“Masalah ketagihan dalam kalangan belia bukan sahaja melibatkan dadah tetapi juga bahan-bahan yang mudah diperolehi seperti gam, petrol, aerosol, cat sembur, cecair pemetik api dan najis lembu.

“Cadangan supaya diadakan peruntukan untuk penagih atau ahli keluarga mereka melakukan serah diri secara sukarela juga perlu disokong kerana ada di antara mereka yang terlanjur mungkin mempunyai kesedaran untuk berubah,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Akhbar hari ini melaporkan cadangan AADK untuk mewujudkan satu undang-undang khusus dikenali Akta Bahan Khayal bagi menangani masalah ketagihan gam dan bahan khayal lain, terutama membabitkan kanak-kanak di negara ini.

Menurut laporan itu, cadangan akta baharu itu akan dikemukakan oleh AADK ketika Mesyuarat Jawatankuasa Bertindak Undang-Undang Membanteras Dadah yang akan dipengerusikan Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, pada Khamis depan.

Mengulas lanjut, Lam Thye turut menzahirkan kebimbangannya tentang sindiket yang cuba membekal dadah kepada golongan belia seperti yang didedahkan oleh pihak media.

Kata beliau, penguat kuasa undang-undang seharusnya mempunyai tahap integriti yang tinggi dan menjalankan tugas dengan amanah tanpa ada rasa takut atau mempunyai sebarang kepentingan diri.

“Saya amat berharap tiada pihak yang cuba melindungi sindiket ini yang semakin giat mempengaruhi golongan pelajar dan remaja termasuk membekalkan gula-gula yang mengandungi dadah,” katanya. – UTUSAN ONLINE


This article first appeared on Utusan Malaysia. Photograph above sourced from Utusan Malaysia.

Past Events

Latest Tweets